Jacob Heijnen, voorzitter van de Spakenburgse Vishandel Vereniging (SVV), de motor achter deze beurs, verzorgde de openingstoespraak van de zestiende editie in de beurshal van Nautisch Centrum Nieuwboer. Heijnen: ,,We staan als vissector voor de zoveelste keer voor uitdagingen. Daarom is voor de zestiende editie van de Visbeurs gekozen voor het thema: Hoe creëer jij je toekomst?''
Bij de uitdagingen wees Heijnen op de aanvoer van vis en de levering van overige artikelen, vangstbeperkingen, CSRD (duurzaamheidsrapportage), zero-emissiezones en de regelgeving van de NVWA. ,,Ondanks dat hebben wij als visspecialisten de inzet om een goede toekomst te creëren.'' Op de beurs werd op dat gebied het nodige gepresenteerd. Daarna stelde Heijnen de vraag: wat maakt een visspeciaalzaak tot een waardevolle aanwinst in jouw verkoopplaats? Zijn antwoord: ,,Een gezonde sfeer op de werkvloer, werken met verse producten, een breed assortiment, reclame via bijvoorbeeld social media en bovenal liefde voor het vak.''
Receptie
Daarna zette de voorzitter van de SVV Ruud van Diermen, die vanaf het begin betrokken is bij de organisatie van de Visbeurs, in de spotlights. ,,De eerste beurs was in De Halte, met twintig kramen. De beurzen werden steeds groter en professioneler. Kijk maar naar wat er nu staat. Ruud was vanaf het begin één van de drijvende krachten. Een ondernemer die daarnaast zitting nam in de besturen van VNV en SVV. Je hebt het voortouw genomen in diverse projecten en ons visspecialisten veel bijgebracht. Het bestuur van de VNV en SVV en de gehele sector bieden jou op 14 april 2025 een receptie aan voor je inzet voor de gehele visbranche.''
Ruud reageerde: ,,Hartverwarmend. Kijk wat hier staat. Een beurs georganiseerd door zeven visspecialisten. Het begint met passie voor je vak, maar ook de samenwerking met elkaar is heel belangrijk. Alleen ga je misschien harder, maar samen kom je vele mijlen verder. Bedankt voor de steun al die jaren om deze beurs te organiseren. Ideeën hebben is één, maar uitvoeren is nog iets anders. Als we aan de bel trokken bij onze landelijke organisaties, collega's, de groothandel, stonden ze altijd voor ons klaar. Het is een plezier om te doen, nog steeds.''
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
VNV
De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV), de landelijke brancheorganisatie en medeorganisator van de zestiende Visbeurs was op de beursvloer aanwezig met het VNV-ledencafé. In deze stand informeerden de gastvrouwen en gastheren van de VNV-visdetaillisten over de voordelen van het lidmaatschap. Wie zich aanmeldde als nieuw lid verdiende direct het volledige jaarlidmaatschap terug in Beurs-Voordeel-Cheques. Ook stond het VNV Rad van Fortuin opgesteld. VNV-leden mochten een draai geven aan het voordeelrad voor mooie prijzen. Dit was mede mogelijk gemaakt door de sponsors van VNV en diverse aanbieders op de beursvloer.
De VNV lanceerde op de beurs ook de app voor visspecialisten. Met deze gratis app heeft de visspecialist altijd het laatste nieuws bij de hand. Ook De Visspecialist, het blad van VNV, kan in de app gelezen worden, voor inspiratie en verenigingsnieuws. De VNV richt zich in de nieuwsvoorziening op het ondernemen, werkgeverschap en het vakmanschap van de visspecialist.
Toet
De bekende YouTuber Nick Toet leidde de openingshandeling van de beurs in. De Hagenees: ,,Wat tof dat ik ben uitgenodigd om hier te zijn. Ik ben opgegroeid in Scheveningen. Ging met mijn vader naar de visafslag. At ik altijd een broodje bal met chocomel, dan kun je wel zien. En ik heb haring leren schoonmaken. Haring schoonmaken is mijn Vietnam. Als ik een andere visboer haring zie schoonmaken krijg ik tics, met alles erop en eraan. Maar ik ruik vis, het stinkt niet. Nogmaals, vis stinkt niet. Dus ik voel me hier helemaal thuis. We gaan hier vandaag een feestje bouwen, vis eten en kijken wat voor moois hier allemaal is.''
De beurs werd daarna officieel geopend door waarnemend burgemeester Bort Koelewijn door middel van het scheuren van een lint.
Nick Toet was ook in een stand op de Visbeurs te vinden. Hij was 'ingevlogen' door het Nederlands Mosselbureau om de mossel te promoten. ,,Mijn eerste indruk van deze beurs is liefde voor vis. Ik ben opgegroeid tussen de vis, zoals ik bij de opening aangaf. Ben nog net niet met een paling in mijn handen geboren.''
Bij de mossel denken de meeste mensen aan de gekookte versie. Toet: ,,Daarbij zien velen op tegen het klaarmaken van de mossel, maar het is supermakkelijk. Gewoon in de pan doen, een scheutje wijn of bier erbij, ook al hoeft dat niet eens, husselen en wachten tot ze allemaal open zijn. Maar je kunt veel meer met de mossel, die supersexy is.'' Hij presenteerde op de beurs een mosselburger, voorgegaarde mosselen en loaded mosselen. Geweldige smaakexplosies in de mond.
Op de beurs was niet alleen het nodige te zien, maar ook te proeven. Naast mosselgerechten waren dat oesters, zalmhapjes, haring in diverse variaties, visquiches etc.
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
Koopmanschap
Hugo Bol, key accountmanager bij Weda Kassa-weegsystemen uit Naarden, was ook van de partij op de beurs. ,,We staan al sinds mensenheugenis op deze beurs, zijn een van de subsponsors. We zijn huisleverancier van de Spakenburgse visbranche.''
Op de vraag wat hij het mooie vindt aan de Visbeurs, antwoordt Bol: ,,De drukte, de gezelligheid, het koopmanschap. We doen altijd prima zaken hier. Dat wat Spakenburg een beetje vertegenwoordigt, vind je hier: het rechttoe rechtaan, het veel durven investeren op een beurs.''
Hugo vindt het wonderlijk dat zo'n beurs in Spakenburg plaatsvindt. ,,Ik heb ze nog meegemaakt in de RAI, het Congresgebouw in Den Haag en dan hier langs de dijk aan het Eemmeer, dat verdient alle complimenten voor de organisatie. Kijk alleen maar naar de aanvoerroute, dat is altijd een heel gedoe. Maar het komt altijd weer dik in orde. We zijn een zeer tevreden standhouder op deze beurs. Ik voel me hier als een vis in het water.''
Roze wolk
Jacob Heijnen zat woensdag 9 oktober nog op een 'roze wolk'. ,,We hebben zoveel positieve reacties ontvangen. Standhouders die aangaven de volgende keer een grotere stand te willen en het liefst in de hal te willen staan. Ze hebben goede zaken gedaan. Natuurlijk zijn er nog wel wat verbeterpunten. Dat gaan we de als organisatie de komende weken met elkaar bespreken. Dan kunnen we de volgende keer de boel nog scherper neerzetten.''
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
This is a paragraph. Writing in paragraphs lets visitors find what they are looking for quickly and easily.
Alle rechten voorbehouden | Spakenburgse Visbeurs