Locatie Visbeurs

Westdijk 36
Jachthaven Nieuwboer
3752 AE Bunschoten-Spakenburg
033 298 2306

Organisatie Visbeurs

Bakboord 10
3751 RC Bunschoten
06 -25066837

VISBEURS 2017 BREEKT RECORDS EN MAAKT TROTS

Visspecialist Sluizeman wint eerste Kibbeling Cup

De 13de editie van de Spakenburgse Visbeurs was er één om trots op te zijn. Om het aanbod, om de belangstelling en meer nog om de geweldige sfeer. Het was duidelijk te merken dat de visspecialist anno 2017 vaart op een geweldige wind.

Je zou bijna denken dat de vissen vanzelf in de netten springen gelijk de euro’s in de kassalade, maar zo is het niet. Er moet voor iedere stuiver nog steeds hard gewerkt worden. SVV-voorzitter Ruud van Diermen zei het treffend tijdens zijn tv-interview in Goedemorgen Nederland en in zijn openingsspeech: “In de afgelopen jaren is het aantal visverkooppunten, ondanks de crisis, met 30% gestegen. Dat heeft te maken met de kracht van ons ambacht, maar ook met vereende passie.” Het is ook daarom dat de visboer van vroeger steeds meer een visspecialist is geworden. De branche manifesteert zich immers niet alleen met de laatste vangst, maar ook met een breed aanbod en goed advies op maat voor de consument. We kunnen dus wel zeggen dat de kracht van het ambacht rust op de pijlers van samenwerking. Dat was tijdens de beurs, op 2 oktober jl. goed te merken.

Exposanten

Over pijlers gesproken. Smedes en FishPartners lieten over de sponsoring van de beurs geen enkele twijfel bestaan. Als ware poortwachters vormden ze de entree, met een indrukwekkend vers aanbod bovendien. De poort voorbij, werden nieuwsgierige vakgenoten getrakteerd op het lekkerste en nieuwste uit de branche. Gekeken, geluisterd en geproefd moest er worden en meer nog: gepraat. De Visbeurs vindt immers slechts eens in de twee jaar plaats, dus kennismaken, bijpraten en zakendoen moet hier gebeuren. Op één dag. Of het nou om verse waar of de nieuwste machinerie gaat, om schortreclame of pleisterdozen, de tientallen vertegenwoordigers presenteren zich in de hal van Jachthaven Nieuwboer. Dat geldt overigens ook voor aanverwante viszaken als het Pensioenfonds en Sociaal Fonds voor de visdetailhandel. Voorzitter Peter van de Laar: “Nee, ik beschouw onze aanwezigheid niet als bijzaak. De VNV heeft het collectief belang hoog in het vaandel en ik ben wat dat betreft heel trots op de laatste cijfers. Wij zien een stijging van de afdrachten. Vooral jonge ondernemers en ook allochtonen zien toekomst in de visverkoop. Ja, dat is een opsteker.”

Gekibbel om de cup

Nieuw op de Visbeurs was dit jaar een indrukwekkend grote openluchtexpositie over de geschiedenis van Spakenburg en de finale van de Kibbeling Cup. Wie bakt de lekkerste kibbeling van Nederland? De jaarlijkse verkiezing van de beste visspecialist heeft daarmee plaatsgemaakt voor een waardige en populaire opvolger, want het aantal deelnemers was met 120 erg hoog. 31.000 klanten brachten een stem uit en vervolgens moesten twaalf regionale winnaars in Spakenburg wachten op de uitslag van de jury. Die bracht met een 9,5 de verlossende blijde boodschap voor Visspecialist Sluizeman uit Alphen aan den Rijn. ‘Vanwege de krokante, goudbruine korst en mooie, dikke, blanke stukken filet,’ zo staat geschreven. Als ware ‘champions’ – met de Queen-klassieker uit de speakers – nam het echtpaar Hendriks de Kibbeling Cup in ontvangst. Op de tweede plaats eindigde Visjes uit Utrecht (9.3) en het brons was voor Visparadijs van Rudie Emons uit Maastricht (9).

Met de felicitaties voor de winnaar en het nodige gekibbel en geborrel na afloop, volgt nog slechts een slotwoord van de organisatie. We treffen voorzitter Van Diermen bij het podium met opgeheven hoofd. Niet voor de haring, maar van trots. “Het was een fantastische dag! Ik blijf het fascinerend vinden dat deze beurs ooit begon met een paar kraampjes in het plaatselijk dorpshuis en nu, met dik honderd exposanten, nog altijd wordt georganiseerd door een handjevol enthousiaste vishandelaren. Iedereen heeft er weer hard aan getrokken, maar we zijn ook de gemeente, de handelsorganisaties, de vakbladen, alle bestuursleden en standhouders veel dank verschuldigd. Samen hebben we de branche weer op de kaart gezet en de kracht van het ambacht verenigd. Daar gaat het toch iedere keer weer om.”

Zet maar vast in de agenda: de volgende editie van de visbeurs al plaatsvinden op de 1e maandag in oktober 2019.

Locatie Visbeurs

Westdijk 36
Jachthaven Nieuwboer
3752 AE Bunschoten-Spakenburg
033 298 2306

Organisatie Visbeurs

Bakboord 10
3751 RC Bunschoten
06 -25066837